Werken met paarden

Paarden hebben in Villa Lef een belangrijke rol in het werken aan het herstel van het verminderde basisvertrouwen:

“ Doordat paarden prooi- en kuddedieren zijn benutten ze hun zintuigen optimaal en zijn ze zeer sensitief. Continue beoordelen ze of hun omgeving veilig is en veilig blijft. Paarden zijn zeer oplettend en gevoelig voor sfeer, en merken eventuele spanning direct op. Als een paard spanning bij jou signaleert die jij (onbewust) ontkent, reageert hij daar puur op -zonder rekening te houden met je gevoelens. Dat kan enorm confronterend zijn, maar is zeer effectief. Gelukkig is een paard zonder oordeel. Daardoor is zijn reactie enigszins zacht. Hij registreert en geeft het terug. De waarnemingen van het paard geven jou waardevolle informatie die van wezenlijk belang is voor jouw herstel.” (bron: “Levensbelang” van B. van Leeuwen)

Bovenstaande geeft weer waarom wij graag met paarden werken. In de toekomst zullen wij ons laten scholen in de CREF-methode om de jeugdigen in ons huis steeds beter te kunnen helpen en ondersteunen in hun herstel.

Omdat ons paard, Polly, een dame met ervaring is, maar nog niet heel lang bij ons is, hebben we ervoor gekozen om in een later stadium deze scholing te volgen. Tot die tijd groeien wij samen met de jeugdigen en Polly in de wereld van het paard. We leren ontzettend veel over onszelf en de kinderen en hun hulpvraag. Dit gebruiken we weer in het samenstellen van het zorgplan van de jeugdige.

Daarnaast gebruiken wij onze Polly als een bemiddelaar als het even niet lukt om woorden te geven aan waar je in vast loopt. Vaak praten we over koetjes en kalfjes en Polly laat ons zien waar de zere plek zich bevind. Dit geeft weer aanleiding voor een goed gesprek. Doordat we samen een verandering in gedrag bij Polly constateren, kijken we gericht naar wat het onderwerp is en geeft dit ons de gelegenheid om een bewustwordingsproces in gang te zetten bij de jeugdige. Alle kinderen in villa Lef mogen, in overleg met ons, gebruik maken van deze manier van gesprekken voeren.